Knjiga Hard Body trening i prehrana

Velika hvala svima na podršci za drugo izdanje “Hard Body trening i prehrana” knjige. Prije mjesec dana izašla je na kioscima Tiska i u poslovnicama Hrvatske Pošte, te na web shopu Mondo.hr, što ne bi bilo moguće bez vjere u sadržaj, brojnih Hard Body pristaša, te ljudi koji su sudjelovali u izradi knjige – Tomislav Dolušić, Gordana Radaković, Neven Pešut, Marko Čavka, Mario Borščak.

Vesele pozitivne kritike, iskustva korisnika i potiču na gibanje naprijed, samo naprijed..

 

RURU ruka hard body

Facebook komentari

Hard Body knjiga promocija

Kratka promocija knjige “Hard Body trening & prehrana” uz predavanje o prehrani, održana je prošli tjedan za uži krug Hard Body članova, ratnika i obitelji. Na predstavljanju su autori Tomislav Dolušić i moja malenkost u par riječi predstavili svoj rad, uz testimonijale master coacha Dalibora Delića i drugih Hard Body članova.

Ukratko, riječima velikana Jacka LaLannea, “Tjelovježba je kralj. Prehrana je kraljica. Kada ih spojite, imate kraljevstvo.

Exercise is king. Nutrition is queen. Put them together and you’ve got a kingdom.

U knjizi smo pokušali na što jednostavniji način postaviti ova dva temelja što bliže primjeni za današnjeg čovjeka opterećenog kilogramima i načinom života. Vezano uz prehranu, pojednostavljivanje nikada ne smije značiti banalizaciju. Kako približiti potrebu mjerenja porcija hrane  za razumijevanje koliko zapravo treba biti po svakom obroku? Evo primjera iz knjige..

mjere ruke

 

Više informacija (gdje? što?tko?) o samoj knjizi pogledajte ovdje.. 

HB_280416_s (141)s

Facebook komentari

GMO zakon

Tiho, brzo i u pozadini, gotovo kradomice, uz 100 glasova “za” te 2 “suzdržana, donesen je konačni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o GMO, u hitnom postupku. Riječ je o usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s propisima Europske unije. Tužna je to stvar kada se o budućnosti na ovakav način i preko-koljena tehnikom donose ključni zakoni o hrani, pa makar i bili samo usklađivanje, jer nije riječ o efemernoj stvari, niti je usklađivanje s propisima EU domaća zadaća prepisivanja. Usklađujemo bez pogovora, bez rasprave i bez mogućnosti stava – referendum anyone?

Stranke vladajuće politike uvjeravaju da će Hrvatska ostati zemlja bez GMO, skeptici optužuju da se vrata GMO-u otvaraju ovakvim zakonom, treći se protive hitnom postupku i pozivaju na kvalitetniju i dužu raspravu.

Ono što u cijeloj stvari izmiče iz središta interesa javnosti je jednostavno pitanje što je nama zapravo GMO? O tome nema debate, jer u suštini nitko o tome ne želi doista raspravljati. Nije da nema tko, jednostavno nije tema od interesa. Jedno jednostavno pravilo koje bi riješilo mnoga pitanja i dalo polog za budućnost odlučivanja o ovoj temi, ponovno je preskočeno. Ovdje bi ga vrijedilo ponovno navesti:

Zakonski uvesti obavezu deklariranja GMO sastojaka.

. U zemlji u kojoj polja zjape zapuštena u korovu i šikari, gdje stopa uvoza hrane nezajažljivo galopira uvis, doista bi bilo teško naći iole opravdanog razloga za primjenu GMO, kao zbog intenzivnog uzgoja hrane u trećim zemljama gdje je stopa gladi vrlo visoka. Ne kod nas više prolazi deviza “može da bude, ali ne mora da znači”. Razlog je posttranzicijski raspad sustava (u nedostatku boljeg izraza za opis stanja društva u kojem živimo), gdje nije nužno da “jači kači”, već ponekad zapravo jednostavno ignoriramo taj veliki bijeli svijet gdje se nešto dešava, ali nije nas baš puno briga.

fruit-741172_1920

 

Facebook komentari