Prehrana je reverzibilna, može se iskvariti i ne služiti zdravlju, a može se i popraviti i poboljšati. Mnogo je načina kojima nutricionizam može pomoći vratiti se na mjere svoje idealne prehrane. Kada se stvari ne odvijaju prema planu, ili nisu ni počele, a znate da trebate pomoć oko prehrane, četiri su važna pravca u odabiru pristupa za kvalitetnu nutricionističku obradu..

Individualni pristup

Način prehrane ne može identičan za dvoje različitih ljudi, tako da jedna te ista dijeta ne vrijedi jednako za sve. Individualni pristup uzima u obzir prehrambene, genetske, metaboličke, antropometrijske, energetske, bihevioralne, sociološke specifičnosti osobe, za konačnu izradu najvišeg stupnja prilagođenosti dijetalnog rješenja stvarnom životnom stilu svake osobe. U prijevodu, personalizirana prehrana i dijeta moraju odgovarati prehrambenim navikama, optimalnom i zdravom izboru namirnica, obrascima ponašanja, potrošnji energije kroz tjelesnu aktivnost i načinu života osobe. Istu prehranu ne mogu imati različite profesije (npr. sjedilačke i fizički aktivne djelatnosti).

Personalizirani jelovnici

Ljudsko tijelo građeno je od milijuna stanica, i sve one rade po određenom propisanom načinu rada, specifično za tkivo u kojem se nalaze. Taj način rada zapisan je u jednom velikom Priručniku za vršenje životnih funkcija, a nazivamo ga genetski kod. Neke upute prilagođene su, na dobar ili loš način (uglavnom ovaj drugi, na žalost), tijekom života i to je epigenetski dodatak. Drugi posebni dodaci mogu biti intolerancija hrane, alergije ili određene bolesti, odnosno promjene u funkciji ili nedostatak određenih tjelesnih organa. Moguće su i brojne druge specifičnosti koje se tiču prehrane neke osobe, pa je svakako potrebno uključiti sve ulazne parametre individualnog pristupa   prilikom izrade personaliziranog jelovnika.

Testovi intolerancije hrane

Dodatna razina uvida moguća je testovima intolerancije hrane iz krvi, kao i mogućnost eliminacije prehrambenih namirnica koje je na drugi način teško detektirati kao smetnje. Intolerancije se razlikuju od alergija na hranu, na primjer celijakije ili alergije na kikiriki, ali mogu izazvati dovoljno smetnji ili iscrpljujuće tegobe, naizgled bez jasnog uzročnika. U velikom broju slučajeva test intolerancije hrane eliminacijom detekiranih namirnica dovodi do poboljšanja stanja.

Nutrigenetika

Naši geni nisu savršeni, svatko nosi veći ili manji broj genetskih grešaka (varijacija) u svom genomu, što sa sobom nosi određeni rizik od pobola, pa i veće izglede ranije smrtnosti. Ipak, to nije nužno zadani scenarij, jer se loše genetske osobine patološki iskazuju najčešće tek u kombinaciji s nepovoljnim okolišnim utjecajima, uključujući prehranu. Za razliku od intolerancija hrane, koje su prolazne i obično nestaju eliminacijskom dijetom netolerantnih namirnica, genetske varijacije su doživotne, i jednom utvrđene ostaju poznate. Tako je moguće adaptacijom prehrane isključiti ili značajno ograničiti određene faktore rizika. Tu mogu pomoći nutrigenomika i nutrigenetika, dajući jasnu sliku kako bi prehrana prilagođena genetski testiranoj posebnosti svakog pojedinca trebala biti. To nije daleka znanstvena budućnost, genetski testovi su dostupni danas.

 

 

Facebook komentari